YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN JAPONCA

       JAPONCA

Bir dil öğrenmek istediniz, öğrenmesi kolay ve işinize yarayacak bir dil. Çoğunlukla insanlar ya iş için ya da animeleri alt yazısız izlemek için Japoncayı seçer. Fakat kimi insanlar Japoncanın zor olduğunu iddia ediyor ancak bu doğru değil. Anadili Türkçe olan birisi için hiç zor değil. Japonca ile Türkçe'nin dilbilgisi birbirine çok benzer çünkü ikisi de aynı dil ailesine üyedir. Eminim ki bu resimle daha iyi anlayacaksınız;


İşte bu yüzden Japonca öğrenmek bence zor değil.

Şimdi biraz Japoncanın içine girelim, Japoncada 3 alfabe vardır bunlar; hiragana, katakana, kanjidir. Hiragana ve katakana ikisi birlikte kısaca söylenmek istendiğinde kana denir. Kanayı ezberlemek en fazla 1 haftanızı alır. Alfabelerin fotoğraflarını aşağıya koydum.


Bu hiragana, katakanaya göre daha yumuşak çizgileri vardır. Çince ve Japonca birbirine benzer, ayıtr etmenin yollarından biri de cümlenin veya kelimenin içinde bulunan hiragana karakterleridir. (Not: Bazı kelimeler tamamen kanji olabiliyor bu yüzden bu teknik pek de sağlam değildir ve yeni başlayanlar içindir.)

Alttaki alfabe ise katakana,



Katakana ise daha sert karakterlerden oluşur. Genellikle yabancı kelimeleri, yabancı markaları veya sizin isminiz gibi Japonca olmayan isimleri yazmak için kullanılır. Kendi isminizin nasıl yazıldığını veya okunduğunu merak ediyorsanız internetteki çeşitli sitelerden bakabilirsiniz.

İşte bir örnek;





Şimdi varsayalım ki kanayı ezberlediniz ve sıra kanji de benim tavsiyem kanji öğrenirken aceleci olmamanız yönünde çünkü kanjiler kolay öğrenilen bir şey değil maalesef. Peki ne yapalım derseniz iyice anladıktan sonra yeni kanjiler öğrenin ve bunu yaparken de gündelik kelimeleri veya kendini tanıtma ifadelerini de öğrenmenizi tavsiye ederim. Veya biraz kanjiye ara vermeniz yönünde bunun nedeni ise alfabeleri yazarak veya dinleyerek çalışmış oluyorsunuz ama dinleme ve yazma kadar okuma ve konuşmada önemlidir. Uzun lafın kısası dinleme, yazma, okuma ve konuşmaya eşit ağırlık vermeniz gerekir.

Not: Bu üst kısım Japoncayı tam anlamı ile öğrenmek isteyenler içindir. Japoncayı sadece animeler için öğreniyorsanız dinlemeye ağırlık verin. Veya farklı bir sebepten ise, gidip gezmek gibi konuşma ve dinleme ve okumaya ağırlık verin.


Birazda şu seviyelerden bahsedelim;

Japonca'nın seviyeleri vardır. Aşağıda bu seviyeleri acemiden uzmana göre dizili durumda.

  • JLPT N5- 100 kanji - 800 kelime              
  • JLPT N4- 300 kanji - 1.500 kelime
  • JLPT N3- 650 kanji - 3.700 kelime
  • JLPT N2- 1.000 kanji - 6.000 kelime
  • JLPT N1- 2.000 kaji - 10.000 kelime 

Tabi ki bunların yanında dilbilgisi de öğrenmelisiniz.


Son olarak size tekniklerden bahsedeceğim. 

  • Eşyaların üstüne Japonca anlamlarını yazmak ve her kullandığınızda okumak ve sesli söylemek.
  • Her gün çalışmak bir yapıp bin yapmamak değil. Kararlılık.
  • Çeşitli kitaplar kullanmak veya internetten çalışmak.
  • Japonca şarkı veya podcast dinlemek.
  • YouTube'dan yararlanabilirsiniz.
  • Not, defter tutmak.
  • Eşleşme kartları ile pratik yapmak.
  • Uygulamalardan yararlanmak.
Ama şunu bilin ki en hızlı ve etkili yöntem o dili bilen insanlarla konuşmak. İnternet çağındayız bu yüzden bunlar için geliştirilmiş çeşitli uygulamalar var, bunları kullanabilirsiniz. 


Sonraki yazılarda görüşmek üzere 

さようなら🎎🏯



Yorumlar